maanantai 1. helmikuuta 2016

Tammikuun parhaat urheilijat

Tammikuun urheiluanti oli ainakin itselleni pieni pettymys, vaikka useita positiivisia yllätyksiäkin mukaan mahtui. Lajissa kuin lajissa suomalaisten palkintopallipaikat olivat vähissä ja oman lajinsa osakilpailuja voittaneita oli todella vähän. Huomionarvoista on, että moni positiivisista yllätyksistä tuli muualta kuin lumilajeista, vaikka eletäänkin kiihkeintä talviurheilukautta. Rion olympialaisia ajatellen hyvältä näyttivät erityisesti Murton nuorten ME seipäässä ja Mikkosen olympiapaikka. Myös pituushypyssä tuli mainioita tuloksia kun Henri Väyrynen ja Eero Haapala hyppäsivät EM-rajan rikki. Olisiko siis tänä vuonna vihdoin menestystä tulossa pituushypyssä. Jo monta kesää on odotukset olleet keväällä korkealla usean hyppääjän osalta, mutta kilpailukausi on ollut pettymys. Josko nyt EM loppukilpailupaikka ja Rion kisaraja olisivat realistisia?

Suomalaisittain suurimmat onnistumiset tammikuussa tulivat joukkuelajeissa, mutta ne eivät ole mukana näissä listoissani. Pitkään yritin saada joukkuelajien urheilijat jotenkin fiksusti tähän mukaan, mutta en löytänyt ratkaisua johon olisin tyytyväinen. Esimerkiksi nuorten jääkiekon MM-joukkueesta haaste olisi ollut, ketkä pelaajista valitisisin listalla ja millä kriteereillä. Joukkuelajien urhelijoiden poisjättämistä listoistani vauhditti myös se, että en uskonut voivani oikeasti seurata suomalaisten urheilijoiden suorituksia eri palloilusarjoissa tarpeeksi tarkasti.

Alla tammikuun TOP-10 suomalaiset yksilölajien urheilijat matemaattisen tarkasti laskettuna.

1. Henri Kontinen / Tennis (224 pst)
Nelinpelin ATP-turnauksen voiton myötä yksi harvoista suomalaisista voittajista tammikuun aikana. Australian avoimet loppuivat harmittavasti jo toiselle kierrokselle eli siitä turnauksesta ei lisäpisteitä tälle listalle tullut. Kontisella on kuitenkin hyvät mahdollisuudet edetä tenniksen major-turnauksissa aina finaaliin asti ja uskon, että hän löytyy vuoden lopussa kohtuullisen korkealta koko vuoden listalta.

2. Kaisa Mäkäräinen / Ampumahiihto (197 pst)
Loppukuukausi meni Mäkäräisellä pilalle sairastelujen takia, mutta alkukuun kaksi palkintopallipaikkaa maailmancupin osakilpailuuissa nostivat hänet tällä listalle toiseksi. Suomen talviurheilun ehdoton ykkösnimi tällä hetkellä ja ainoa joka aina lähtöviivalla ollessaan on yksi voittajasuosikeista.

3. Wilma Murto / Seiväshyppy (172 pst)
Hyppäsi ensin alkukuusta hallissa oman ennätyksensä ja lunasti Rion kisapaikan. Sitten räjäytti pankin tämän listan kannalta viimetingassa, tammikuun viimeisen päivän iltana, hyppäämällä uuden nuorten ME:n 471. Tulos on samalla aikuisten SE. Huikea tulosparannus lyhyessä ajassa!

4. Matti Suur-Hamari / Lumilautailu (128 pst)
Suur-Hamari voitti palalumilautacrossin (onpas sana...) X-Gamesissa Aspenissa. Kyseessä on erittäin arvostettu kutsukilpailu, jolla on suuri medianäkyvyys.

5. Suvi Mikkonen / Taekwondo (110 pst)
Toinen sija erittäin kovatasoisessa karsintaturnauksessa ja sitä myötä paikka Rion olympialaisiin. Luulisin, että aika moni Suomessa luulee edelleen Taekwondoa marginaaliseksi pikkulajiksi, vaikka se on maailman harrastetuin kamppailulaji. Lisäksi olympialaisiin pääsee vain 16 parasta joka sarjassa eli Mikkosen olympiapaikka oli todella kova suoritus. Hän on varamsti yksi suurimpia mitalitoivojamme Riossa.

6. Viveca Lindfors / Taitoluistelu (106 pst)
Kun Kiira Korpi päätti uransa, olin varma, että suomalaisessa taitoluistelussa tulee pitkähkö kuiva kausi. Onneksi olin väärässä. Vasta 16-vuotias Lindfors luisteli hienot EM-kisat ja nousi vapaaohjelmassa kahdeksannelle tilalle.

7. Kerttu Niskanen / Hiihto (91 pst)
Suomen tasaisen naishiihtojoukkueen vahvin lenkki tammikuussa. Tour de Skillä viides ja Kallan jälkeen paras ei-norjalainen. Toivottavasti loppukaudesta Kerttu tai joku muu suomalaisista saa iskettyä paremmin kiilaa norjalaisten väliin, nykyisellään naisten hiihto muistuttaa hieman liikaa vanhoja Suomi-Neuvostoliitto jääkiekko-otteluita, vaikka viihdyttävää katseltavaa onkin.

8. Mikko Ilonen / Golf (79 pst)
Iloselta hyvä aloitus tähän vuoteen, tasaista suorittamista European Tourilla ilman suuria virheitä tuottivat tammikuussa sijat 13. ja 22. Toivottavasti vuodesta 2016 tulee taas hyvä vuosi Iloselle hieman vaisummin sujuneen viime vuoden jälkeen.

9. Anne Kyllönen / Hiihto (77 pst)
Tour de Skin toiseksi paras suomalainen seitsemännellä sijallaan. Viime kilpailuissa ollut pientä vauhdin hiipumisen fiilistä, toivottavasti pääsee takaisin alkukauden vauhtiin haastamaan norjalaisia.

10. Krista Pärmäkoski /Hiihto (71 pst)
Tour de Ski kahdeksas. Näyttää nyt SM-hiihtojen perusteella löytäneen hyvän vauhdin, Oma veikkaukseni on, että Krista on seuraava suomalainen hiihdon palkintokorokkeella maailmancupissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti