sunnuntai 1. tammikuuta 2017

Vuoden 2016 yhteenveto ja sata parasta urheilijaa

Aika lailla tasan vuosi sitten sain idean tämän blogin perustamisesta. Olen innokas penkkiurheilija ja suuri tilastojen ja matematiikan ystävä. Päätin siis yhdistää nämä kaksi asiaa ja tutkia voisiko vuoden urheilijan valita kylmän kliinisesti, laskukaavoja käyttämällä.

Hienosäädin käytettävää kaavaa vuoden aikana useaan kertaan ja nyt vuoden lopussa kun tarkistin excelin rivejä huomasin vielä muutamia huolimattomuusvirheitä jotka olen siis alla olevaan lopulliseen listaan korjannut. En kuitenkaan korjannut takautuvasti eri kuukausien listauksia ja sen takia tämä lopullinen listaus ei ihan sataprosenttisesti ole linjassa kuukausilistausten kanssa.

Jos jatkaisin tämän blogin pitämistä myös vuonna 2017 niin laskukaava ja eri lajien ja kisojen painotukset menisivät osittain uusiksi. Huomasin, että käyttämäni kaava ei toiminut hyvin pienillä pistemäärillä ja lisäksi eri lajien ja kisojen erot olivat osittain liian suuret. Perusperiaatteen (esitelty täällä) pitäisin kuitenkin ennallaan - suorituksen arvon määrittää ensisijaisesti laji, kisa ja sijoitus. Lisäksi joissain tapauksissa (lähinnä SE, ME) myös tulos antaa lisäpisteitä.

Kuten vuosi sitten päätin en ottanut tähän harjoitukseen mukaan ollenkaan joukkuelajien urheilijoita. Mutu-fiiliksellä sanoisin, että joukkuelajeista kaksi urheilijaa mahtuisi TOP-10 joukkoon. Lukas Hradecky ja Patrik Laine kuuluisivat mielestäni listallani noin sijoille seitsemän ja kahdeksan.

Urheilugaalassa valitaan myös sykähdyttävin hetki ja tämä palkintokategoria on mielestäni se kaikkein tärkein. Omalla kohdallani vuoden 2016 sykähdyttävimmät urheiluhetket olivat Kasperi Kapasen jatkoaikamaali U20 MM-kisojen finaalissa, Henri Kontisen voitto Lontoon ATP finaalissa ja paikan päällä seuraamani Iivo Niskasen voitto Rukan maailmancup avauksessa.

Alla olevalle TOP-100 listalle pääsi urheilijoita yhteensä 31:stä eri lajiryhmästä. Eniten yleisurheilijoita (16), uimareita (11) ja lumilautailijoita (7). Lisäksi vähintään kaksi urheilijaa listalla on seuraavista lajiryhmistä: Maastohiihto (6), moottoriurheilu (6), suunnistus (5), ammunta (5),  golf (5), nyrkkeily (5), keilailu (4), vapaaottelu (3), jousiammunta (2), tanssiurheilu (2), paini (2), painonnosto (2), triathlon (2), purjehdus (2) ja pyöräily (2). Yhden edustajan TOP-100 listalle saivat alppihiihto, ampumahiihto, freestylehiihto, voimannosto, pikaluistelu, pöytätennis, rytminen kilpavoimistelu, snooker, taekwondo, taitoluistelu, telinevoimistelu, tennis ja yhdistetyn hiihto.

Huomionarvoista listalla on ainakin se, että mukana ei ole yhtään mäkihyppääjää ja vain yksi alppihiihtäjä (ja hänkin sijalla 97). Ei tarvitse mennä kovin kauas ajassa taaksepäin kun näiden lajien edustajia oli vuoden urheilija listan kärkipäässä useampia. Myös moottoriurheilu oli jossain määrin alamaissa vuonna 2016, paras (Eero Remes) oli vasta listan neljästoista. Täytyy myös mainita, että vuoden 2015 urheilijaksi valittu Tero Pitkämäki ei mahtunut tälle sadan parhaan listalle, mitä tuskin moni olisi kauden alussa uskonut.

Tarkastellaanpa vielä kuukausikohtaisia listoja ennen siirtymistä TOP-100 listalle. 26 urheilijaa onnistui nappaamaan sijoituksen kuukauden TOP-10 listalle useammin kuin kerran. Ylivoimainen ykkönen tällä tavalla mitattuna oli Henri Kontinen joka puuttui TOP-10 listalta vain maalis- ja joulukuussa ja oli kuukauden paras tammi-, heinä- ja marraskuussa. Viisi kertaa kuukausilistalle pääsi Mikko Ilonen, mutta hänen sijoituksensa olivat kaikki välillä 8-10. Neljä kertaa kuukaden kymmenen parhaan joukossa olivat Kaisa Mäkäräinen, Kimi Räikkönen ja Lotta Lepistö. Tämäntyyppinen tarkastelu kertoo paitsi urheilijoiden saavutuksista myös tietenkin siitä, kuin paljon kisoja heillä vuoden aikana oli. Viimeistään nyt vuoden ajan tuloksia tiiviisti seurattuani tuli kyllä selväksi se kuinka raskas ja pitkä kausi tenniksen ja golfin huipulla on. Eikä urakkaa helpota yhtään se, että kisoja on ympäri maailma ja matkustamista paljon.

Kuukausista kovatasoisin TOP-10 listalle olleiden keskiarvopistemäärän mukaan oli ylivoimaisesti maaliskuu jolloin juhlittiin muun muassa Mäkäräisen MM-pronssia, Wahlströmin WBC titteliä, Ollin euroopanmestaruutta, Tenkasen EM pronssia ja lumilautailijoiden menestystä WST kiertueen MM kisoissa. Vaatimattomimmat urheilukuukaudet olivat tammi- ja huhtikuu.

Sitten itse asiaan. Alla on listattu vuoden 2016 sata parasta suomalaista yksilölajien urheilijaa. Järjestys perustuu blogin laskukaavaan. Mitä alemmas listalla mennään, sitä enemmän nimissä ja pisteissä on kritisoitavaa ja varmasti joitain nimiä, joiden pitäisi listalla ilman muuta olla, puuttuu. Näistä virheistä ja puutteista voi syyttää vain minua ja sitä, että en ole kaikkia suorituksia bongannut. Otan mielelläni vastaan kommentteja siitä mitä missasin. Mutta kohtuullisen tyytyväinen olen listaan kuitenkin enkä usko, että tämä kovin paljon poikkeaa urheilutoimittajien tekemistä valinnoista. Kiinnostavaa kyllä on sitten vertailla listoja ja analysoida mitä laskukaavani arvosti enemmän/vähemmän ja miksi.  Tulen todennäköisesti tästä aiheesta vielä julkaisemaan yhden blogipostauksen urheilugaalan jälkeen.

VUODEN 2016 SATA PARASTA SUOMALAISTA YKSILÖURHEILIJAA


1. Kontinen Henri, Tennis, 941 pst

Kontisen nostivat voittoon Lontoon ATP-finaalin nelinpelin voitto, Wimbledonin sekanelinpelin voitto ja kaksi Masters tason turnausvoittoa. Kauden aikana Kontinen otti lisäksi useita pienempiä turnausvoittoja. Jos Kontisen saavutukset olisivat kaksinpelistä, tuskin kukaan kyseenalaistaisi hänen valintaansa vuoden urheilijaksi. Arvostin laskukaavoissa kuitenkin myös nelinpelin kohtuullisen korkealle. ATP kiertue on pitkä ja vaativa ja palkintosummat kertovat nelinpelin arvostuksesta. Hyvä on myös huomata, että Kontinen otti voittoja useamman eri parin kanssa ja oli aina tiiminsä ykköspelaaja.

2. Lepistö Lotta, Pyöräily, 892 pst

Lepistö otti MM-pronssia sekä maantieajon yksilö- että joukkuekilpailusta. Lisäksi hänen ansiolistaansa kertyi yksi GP sarjan voitto ja useita palkintopallisijoja. Olympialaisissa menestys jäi valitettavan vaatimattomaksi, yhtenä suurena syynä varmaan ennen kisoja tapahtunut paha kaatuminen. Maantiepyöräily on maailmalla erittäin arvostettu ja kilpailtu laji ja Lepistön MM mitalit ovat suomalaisittain historiallinen saavutus.

3. Tähti Leo-Pekka,  Pyörätuolikelaus, 824 pst

Tähti on maailman kaikkien aikojen paras pyörätuolikelaaja ja voitti Riossa kultaa jo neljännen kerran peräkkäin. Vuoden menestyksen kruunasi EM-kisoista otetut kulta ja pronssi. Tähti olisi monella mittarilla vuoden kovin urheilija. Tämän blogin laskukaavat pudottivat hänet kolmanneksi lähinnä sen takia, että tennis ja pyöräily ovat lajeina maailmanlaajuisesti huomattavasti kilpaillumpia. Lisäksi laskukaavat ottavat huomioon vain tämän vuoden saavutukset ja pidemmällä ajalla tulleet "jo neljäs olympiakulta" tyyppiset saavutukset eivät paljon pisteisiin vaikuta.

4. Mäkäräinen Kaisa, Ampumahiihto, 711 pst

Mäkäräinen on jo jonkin aikaa ollut valovoimaisin talvilajien urheilijamme. Vuoden 2016 saavutuksiin kuuluivat MM-pronssi, maailmancupin kokonaiskilpailun neljäs sija ja lisäksi hän otti maailmancupissa monta voittoa.

5. Potkonen Mira, Nyrkkeily, 708 pst

Potkonen otti Suomen ainoan mitalin Riosta ja on sen takia yksi vuoden tärkeimmistä urheilijoista Suomelle. Rion pronssin lisäksi Potkonen iski pronssia myös MM-kisoista ja hopeaa EM-kisoista. Nyrkkeilyn pisteyttäminen oli hankalaa, amatöörí- ja ammattilaisotteluiden ja ottelijoiden vertaaminen ei ollut helppoa.

6. Wahlström Eva, Nyrkkeily, 682 pst

Wahlströmin vuoden saavutuksiin kuului ammattilaisnyrkkeilyn WBC-liiton maailmanmestaruuden voittaminen maaliskuussa ja sen voitokas puolustaminen joulukuussa. Lisäksi Wahlström nousi - käsittääkseni ensimmäisenä suomalaisena koskaan - hetkeksi oman painoluokkansa eli ylemmän höyhensarjan ranking-kärkeen arvostetun BoxRec:n listalla, joka lienee yksi parhaista lähteistä kun verrataan eri liittojen nyrkkeilijöitä.

7. Olli Petra, Paini, 510 pst

Suomalaisten kamppailulajinaisten kovan kolmikon täydentää Petra Olli. Olli paini maaliskuussa euroopanmestariksi. Olympialaisissa matka tyssäsi neljännesvälieriin.

8. Laukkanen Jenna, Uinti, 499 pst

Laukkasen EM-kisojen 50 metrin rintauinnin ja sekauintiviestin pronssit olivat hyvin lähellä saada seuraa mitalikaappiin lyhyen radan MM-kisoista, joissa Laukkanen oli kaksi kertaa neljäs. Riossa vauhti ei vielä riittänyt finaaleihin, mutta kaksi SE aikaa olympialaisissa oli hyvä suoritus.

8. Ruuskanen Antti, Keihäänheitto, 499 pst

Ruuskasantti oli vuoden paras yleisurheilija vaikka ainakin itselleni se, että hänen parhaaksi saavutuksekseen jäi EM-pronssi, oli aika suuri pettymys. Riossa Ruuskanen oli kuudes.

10. Piiroinen Peetu, Lumilautailu, 497 pst

Lumilautailun suhteen minulla oli vähän sama ongelma kuin nyrkkeilyn kanssa - useat lajiliitot aiheuttavat sen, että eri kisojen arvokkuuden arviointi oli hankalaa. Piiroinen oli 2016 WST kiertueen maailmanmestari ja sijoittui erittäin arvostetussa kutsukilpailussa, X-Gamessa, seitsemänneksi.

11. Manni Henry, Pyörätuolikelaus, 472 pst

Manni jää nimenä helposti supertähti Tähden varjoon. Mutta hänenkin meriittinsä vuodelta 2016 ovat vakuuttavat - olympiapronssi ja euroopanmestaruus!

12. Rukajärvi Enni, Lumilautailu, 444 pst

Rukajärvi osoitti olevansa yhä yksi maailman parhaista Slopestyle laskijoista. Vuoden saldona kaksi hopeaa WST kiertueen MM-kisoista.

13. Heikkinen Marjaana, Keihäänheitto, 401 pst

Heikkinen oli yksi Suomen paraolympialaistiimin parhaista urheilijoista ottamalla Riosta hopeaa. Lisäksi EM-kisoista tuli keihäänheitossa mestaruus ja sivulajissa kuulantyönnössäkin pistesija´.

14. Remes Eero, Enduro, 362 pst

Enduron maailmanmestari oli vuoden paras suomalainen moottoriurheilija.

15. Tenkanen Tuula, Purjehdus, 355 pst

Suomen 2016 menestyinen purjehtija Tuula Tenkanen pääsi Riossa todella lähelle mitalia, mutta jäi lopulta viidenneksi, joka sekin taisi olla suomalaisten toiseksi paras sijoitus noista kisoista. Vuoden suurin saavutus Tenkaselle tuli EM-kisoista, joissa hän purjehti pronssia.

16. Jähi Joonas, Keilailu, 336 pst

Suomessa on jo pitkään ollut hyviä keilailijoita, harmi ettei lajia ole kelpuutettu olympialaisiin. Harrastajamäärien puolesta sen sinne kyllä sopisi paljon paremmin kuin moni muu laji. Jähi otti lajin MM-kisoista pronssia ja oli voittamassa EM-kisoissa sekä pari- että joukkuekilpailua.

17. Tatli Edis, Nyrkkeily, 324 pst

Yksi Suomen hyvän nyrkkeilyvuoden saavutuksista oli Tatlin iskemä WBA-liiton euroopanmestaruus ja myöhemmin sen voitokas puolustaminen.

18. Suur-Hamari Matti, Lumilautailu, 317 pst

Suur-Hamari oli paralumilautailun maailman ykkösnimi viime vuonna. Upeaa X-Games voittoa täydensi maailmancupista otetut ykkössijat.

19. Teini Marika, Suunnistus, 294 pst

Suunnistus on laji jonka mielellään näkisin joskus olympialaisissa. Syynä suurehkot harrastajamäärät, luonnonläheisyys, kalliin kisapaikkarakentamisen tarpeettomuus ja bonuksena hyvät suomalaismenestymismahdollisuudet. Vuoden 2016 paras suomalainen suunnistaja oli Marika Teini, joka otti pronssia EM-kisojen keskimatkalta. Lisäksi hän oli mukana sekä Suomen EM-kultaa voittaneessa viestijoukkueessa että MM-pronssille suunnistaneessa joukkueessa.

20. Pärmäkoski Krista, Maastohiihto, 293 pst

Vuoden paras hiihtäjä löytyy näinkin kaukaa listalta, osittain sen takia että lajissa ei ollut arvokisoja viime vuonna. Lisäksi norjalaisten ylivoima vei ainakin vielä 2016 palkintopallisijat muilta turhan usein ja vaikka Pärmäkoski hyvin hiihtikin, niin parhaimmiksi saavutuksiksi jäivät maailmancupin kokonaiskilpailun neljäs sija ja muutama palkintopallipaikka cupin osakilpailuissa.

21. Vainonmaa Jaak, Kymppitanssi, 288 pst
21. Savikurki Taina, Kymppitanssi, 288 pst

Vainonmaa ja Savikurki voittivat kymppitanssin maailmanmestaruuden marraskuussa. Kymppitanssissa pitää hallita kymmenen eri tanssilajia, jotka sisältävät sekä vakio- että latinalaistansseja.

23. Räikkönen Kimi, F1, 277 pst

Räikkösen kausi oli varmasti pieni pettymys, etenkin hänelle itselleen. Osakilpailuvoittoa ei tullut, mutta useampi palkintopallisijoitus kuitenkin. Räikkönen on varmasti tämän listan yksi tunnetuimpia, ellei tunnetuin, urheilija maailmalla.

24. Gustafsson Elina, Nyrkkeily, 234 pst

Potkosen menestyksen varjossa saattoi monelta jäädä huomaamatta, että myös toinen suomalaisnyrkkeilijä pärjäsi arvokilpailuissa. Gustafsson otti MM-kisoista pronssia.

25. Poutala Mika, Pikaluistelu, 233 pst

Poutala jäi jälleen kerran harmittavan lähelle arvokisamitalia ollen MM-kisoissa neljäs. Kisojen jälkeen tullut dopingtapaus oli keväällä nostamassa Poutalaa sittenkin mitaleille, mutta ilmeisesti näin ei kuitenkaan tapahtunut. Jos neljäs sija olisi pronssiksi muuttunut, olisi Poutala noussut tällä listalla kirkkaasti kymmenen parhaan joukkoon. MM menestyksen lisäksi Poutala saavutuksiin kuului muun muassa 500 metrin maailmancupin kokonaiskilpailun neljäs sija.

26. Lehtonen Kaisa, Triathlon, 231 pst

Lehtosen olisin fiilispohjalta sijoittanut huomattavasti korkeammalle tällä listalle, niin sykähdyttävät hänen suorituksensa tässä raastavassa lajissa olivat. Laskukaavat olivat kuitenkin sitä mieltä, että Havaijin kisan viides tila, Etelä-Afrikan Ironman osakilpailun voitto ja 70.3 EM-kisojen viiden sija eivät tämän enemmän pisteitä tuoneet.

27. Latvala Jari-Matti, Ralli, 228 pst

Latvalan kausi meni aika lailla penkin alle ja tuntuukin jotenkin hassulta, että hän on näin korkealla tällä listalla. Mutta uskotaan laskukaavoihin, jotka arvostivat yhden osakilpailuvoiton ja muutaman palkintopallisijan tämä pistemäärän arvoisiksi.

27. Heikkinen Matti, Maastohiihto, 228 pst

Heikkinen äityi hyvään menoon vasta kevään lopussa ja on onneksi jatkanut sitä nyt uuden kauden alussa. Pistemäärän takana on hyvä menestys ja osakilpailuvoitto maaliskuussa Tour de Canadassa ja palkintopallisijat joulukuussa.

29. Tuuha Tomi, Telinevoimistelu, 224 pst

Tuuha otti maailmancupin hypyn finaaleissa sijat kaksi ja kolme.

30. Söderberg David, Moukarinheitto, 222 pst

Sijoisten valossa Söderberg oli Ruuskasen jälkeen toiseksi paras yleisurheilija 2016. Saavutuksiin kuuluivat pistesija niin Riossa (8.) kun EM-kisoissakin (7.).

31. Korhonen Mikko, Golf,  219 pst

Suomalaisten paras golf saavutus 2016 oli se, ku Korhonen sijoittui European Tourilla Portugalissa hienosti kolmanneksi. Lisäksi hän oli Tourilla pari kertaa kymmenen parhaan joukossa.

32. Heikkilä Tomi-Pekka, Ammunta, 202 pst

Heikkilä ampui liikkuvan maalin MM-kisoissa pronssia yksilökisassa ja kultaa Suomen joukkueen jäsenenä. Tämän lajin arvottaminen tuotti minulle ongelmia, kyseessä kun ei ole ammunnan olympialaji. Ehkä lajin painoarvon olisi pitänyt olla suurempi ja Heikkilän korkeammalla listalla? Kaksi MM mitalia on kuitenkin kova saavutus.

33. Niskanen Iivo, Maastohiihto, 201 pst

Niskanen avasi marraskuussa kauden mahtavasti ottamalla voiton Rukalla. Kevätkausi oli Iivolta vielä selvästi vaisumpaa suorittamista.

34. Bottas Valtteri, F1, 198 pst

Bottaksen kausi oli mielestäni parempi kuin mitä sijoitukset kertovat. Hän oli selvästi tallikaveriaan parempi ja tällä hetkellä näyttää siltä, että ajonäytöt riittivät siirtämään hänet täksi kaudeksi Mercedesin rattiin. Bottaksen parhaaksi saavutukseksi 2016 kaudella jäi palkintopallisijoitus ja kokonaiskilpailun kahdeksas sija.

35. Hull Robert, Snooker, 192 pst

Tässä taas yksi laji ja urheilija jonka arvottaminen oli minulle hankalaa. Olisiko Hullin Shoot-out formaatilla pelatun ammattilaisturnauksen voitto pitänyt arvostaa korkeammalle? Ainakin hän teki lajissa suomalaishistoriaa.

36. Koski Matias, Uinti, 190 pst

 Listalla paras miesuimari. Suurimpana saavutuksena lyhyen radan MM-kisojen finaalin seitsemäs sija SE ajalla.

37. Mäkelä Kristiina, Kolmiloikka, 186 pst

Mäkelä oli halli MM kisoissa kuudes, Riossa finaalissa (12.) ja hyppäsi myös kesän aikana uuden SE:n.

38. Rantanen Merja, Suunnistus, 184 pst

Rantanen oli Suomen joukkueessa sekä EM-kisoissa (mestaruus) että MM-kisoissa (pronssia). Henkilökohtaisilla matkoilla hänen paras saavutuksensa oli EM-kisojen sprintin viides sija.

39. Jallow Mimosa, Uinti, 182 pst

Jallow oli mukana Suomen EM pronssia uineessa sekauintiviestijoukkueessa ja sijoittui itse EM-kisoissa 50 metrin selkäuinnissa kuudenneksi SE ajalla.

40. Amirkhani Makwan, Vapaaottelu, 180 pst

Amirkhani otti helmikuussa uransa kolmannen voiton vapaaottelun UFC organisaatiossa. Tämän jälkeen hän ei ole otellut. 

41. Anttonen Sari, Suunnistus, 179 pst

Anttonen oli Suomen joukkueessa sekä EM-kisoissa (mestaruus) että MM-kisoissa (pronssia).

42. Liukkonen Ari-Pekka, Uinti, 176 pst

Liukkonen oli päämatkallaan 50 metrin vapaauinnissa viides sekä lyhyen radan MM-kisoissa että EM-kisoissa.

43. Mörö Oskari, Aitajuoksu, 172 pst

Mörö on taas yksi urheilija jonka pitäisi oman fiilikseni pohjalta olla listalla ilman muuta selvästi ylempänä. Hänen juoksujaan on kesän aikana ollut todella jännittävää ja mukavaa katsoa. EM-kisojen neljäs sija ja Riossa juostu SE eivät kuitenkaan tämän enempää pisteitä antaneet. Pienestä se on kuitenkin kiinni, jos EM kisoista olisi tullut pronssia niin Mörön sijoitus olisi selvästi TOP-10:ssä.

44. Kyllönen  Anne, Maastohiihto, 171 pst

Kyllöseltä kevät oli tasaisen hyvää hiihtämistä. Tuloksena muun muassa Holmenkollenin 30 km kisan pronssi, Tour de Skin kokonaiskilpailun seitsemäs sija ja maailmancupin kokonaiskilpailun kymmenes sija.

45. Pikkarainen Emilia, Uinti, 155 pst
45. Seppälä Hanna-Maria, Uinti, 155 pst

Sekä Pikkarainen että uransa lopettanut Seppälä olivat mukana Suomen EM pronssia uineessa sekauintiviestijoukkueessa.

47. Mikkonen  Suvi, Taekwondo, 154 pst

Mikkonen selvitti tiensä maailman harrastetuimmassa kamppailulajissa olympialaisiin ja siellä puolivälieriin. Tämä on mainio saavutus, kisoihin pääsi kussakin painoluokassa vain 16 urheilijaa.

48. Olah Benedek, Pöytätennis, 147 pst

Olah teki vuoden aikana suomalaista pöytätennishistoriaa selviämällä EM-kisoissa puolivälieriin niin yksinpelissä kuin sekanelinpelissäkin. Sympaattinen pelaaja nousi minun (ja monen muun) tietoisuuteen olympialaisissa ja on toivottavasti tulevina vuosina tällä listalla huomattavasti korkeammalla.

49. Palermaa Osku, Keilailu, 144 pst

Palermaa otti EM kisoissa kultaa sekä pari- että joukkuekisassa.

50. Ilonen Mikko, Golf, 143 pst

Suomen golfin suurin nimi kautta aikojen ei tänä vuonna yltänyt tämän korkeammalle listalla. Oli hienoa nähdä Ilonen Riossa, mutta menestys siellä jäi valitettavan keskinkertaiseksi. European Tourilla Ilonen oli kerran kymmenes ja useita kertoja sijalla 12. 

51. Känsäkoski Silja, Uinti, 140 pst

Nuori uimari oli lyhyen radan MM-kisoissa 100 metrin rintauinnissa hienosti kuudes omalla ennätyksellään.

52. Mäkelä-Nummela Satu, Ammunta, 130 pst

Olympiavoittaja oli lähellä saada menestystä myös Riosta, mutta finaalipaikka taisi jäädä yhden kiekon päähän ja tuloksena kymmenes sija. Lisäksi Mäkelä-Nummela voitti yhden maailmancupin osakilpailun.

53. Piispanen Toni, Pyörätuolikelaus, 217 pst

Piispanen on Tähden ja Mannin jälkeen Suomen kolmanneksi paras pyörätuolikelaaja. Riosta tuli sijat neljä ja kuusi.

54. Bäck Kristian, Pituushyppy, 126 pst

Bäck oli EM-kisojen suomalaisia yllättäjiä yltämällä finaaliin ja siellä hienosti viidenneksi.

54. Kinni Saila, Suunnistus, 126 pst

Kinni suunnisti MM-kisoissa viidenneksi.

54. Kivirinta Veera, Uinti, 126 pst

Kivirinta oli EM-kisoissa viides 50 metrin rintauinnissa.

57. Malin Markus, Lumilautailu, 125 pst

Malin oli maailmancupissa kertaalleen palkintopallilla ja WST:n MM kisoissa seitsemäs.

58. Murto Wilma, Seiväshyppy, 124 pst

Murto avasi vuoden mahtavasti hyppäämällä hallissa nuorten ME:n. EM-kisoista tuli seitsemäs sija ja Riossa hän karsiutui loppukilpailusta.

59. Holmberg Krister, Ammunta, 122 pst

Holmberg otti ilma-aseiden liikkuvan maalin kilpailussa EM-pronssia ja oli mukana MM-kisoissa Suomen kultajoukkueessa.

60. Ratia Jari, Keilailu, 120 pst
61. Tonteri Juhani, Keilailu, 120 pst

Ratia ja Tonteri keilasivat Jähin ja Palermaan kanssa EM-kultajoukkueessa.

62. Lähdekorpi Heikki, Ammunta, 113 pst

Lähdekorpi oli kolmas jäsen Suomen MM-kultaa tuoneessa liikkuvan maalin kilpailun joukkueessa.

63. Kovalainen Heikki, Super GT, 112 pst

Kyllä, maailman nopein Heikki ajaa edelleen kilpaa. Vuonna 2016 tulokseksi tuli Japanin Super GT sarjan voitto. 

63. Petäjä-Siren Tuuli, Purjehdus, 112 pst

Vuoden urheilijaksi 2012 valittu olympiamitalisti oli Riossa kymmenes. Lisäksi hän voitti Tokion 2020 olympiavesillä käydyn Olympic Week regatan.

65. Lindfors Viveca, Taitoluistelu, 106 pst

Suomen taitoluistelun suurin lupaus oli EM-kisoissa hienosti kahdeksas.

66. Niskanen Kerttu, Maastohiihto, 103 pst

Niskanen on mielestäni jäänyt hieman paikoilleen junnaamaan sen jälkeen mitä häneltä muutama vuosi sitten alettiin odottaa. Vuosi 2016 tuo kokonaiskilpailun yhdeksännen sijan ja Tour de Skillä Kerttu oli viides.

67. Salonen Jimi, Freestyle hiihto, 101 pst

Salonen oli parikumpareiden maailmancupissa kerran toinen.

67. Tonteri Roope, Lumilautailu, 101 pst

Tonterin vuoden paras saavutus oli neljäs sija WST kiertueen MM-kisoissa.

69. Välimäki Tero, Paini, 100 pst

Välimäki oli hienosti toinen olympiakarsintaturnauksessa ja hankki Suomelle kovasti odotetun paikan Rion molskille. Olympialaisissa ei menestystä valitettavasti tullut.

70. Paumola Ville, Lumilautailu, 100 pst

Paumola oli kertaalleen maailmancupissa palkintopallilla, kolmas.

70. Neziri Nooralotta, Aitajuoksu, 100 pst

Neziri on taas yksi niistä urheilijoista jonka fiilispohjalta olisi listalla selvästi ylemmäs sijoittanut. Sata pistettä tulivat lähinnä Suomen ennätyksen tekemisestä, isoissa kisoissa sijoitukset jäivät vielä vaatimattomiksi.

72. Airila Hannu, Suunnistus, 99 pst

Airila oli 2016 paras miessuunnistaja MM-kisojen kahdeksannella sijallaan. Vähän vaisua oli miessuunnistajien meno viime vuonna.

73. Sandblom Linda, Korkeushyppy, 97 pst

Sandblom hyppäsi korkeushypyn uuden SE:n. EM-kisoissa sijoitus oli 13.

74. Kotaja Amanda, Pyörätuolikelaus, 94 pst

Paras naiskelaajamme oli paraolympialaisissa kuudes.

75. Vuohijoki Anni, Painonnosto, 91 pst

Vuohijoki työnsi ja tempaisi Riossa kymmenennelle sijalle. Suomen toinen painonnostaja olympialaisissa, Milko Tokola, ei pieneksi yllätyksekseni tälle TOP-100 listalle aivan yltänyt hienosti EM kisoissa saavutetusta olympiapaikasta huolimatta.

76. Helenius Robert, Nyrkkeily, 90 pst

Helenius otteli 2016 kaksi kertaa ja toinen vastustaja oli niin luokaton etten siitä voitosta pisteitä antanut ollenkaan. Keväällä tullut voitto oli kuitenkin tärkeä Heleniuksen uran jatkumisen kannalta.

77. Piippo Samuli, Jousiammunta, 88 pst

Piippo oli kovatasoisen olympiakarsintaturnauksen toinen ja lunasti hienosti paikan Rioon. Siellä sitten tuli valitettavasti noutaja heti ensimmäisellä pudotuskierroksella.

78. Nikkanen Minna, Seiväshyppy, 82 pst

Murto vei tässä listauksessa Nikkaselta Suomen ykkösnaisen aseman seiväshypyssä. Nikkasellakin oli kuitenkin ihan mukava vuosi, tuloksena EM kisojen yhdeksäs ja Rion kolmastoista sija.

79. Lilja Liisa, Triathlon, 81 pst

Lilja oli paraolympialaisissa neljäs. Pitäisi ehkä olla korkeammalla tällä listalla?

80. Järvilehti Kalle, Lumilautailu, 78 pst

Järvilehti oli WST kiertueen MM-kisoissa kuudes.

81. Törnroos Vesa, Ammunta, 77 pst

Törnroos ampui Roissa Trapissa sijalle yksitoista.

82. Simola Mika, Pyöräily, 74 pst

Tässä taas yksi nimi josta en ollut kuullutkaan ennen tämän blogin aloittamista. Ajoi MM-kisoissa kilometrin aika-ajossa uuden SE:n, joka toi sija viisitoista.

83. Wikström Ursula, Golf, 73 pst

Wikström oli naisten European Tourille parhaimmillaan kuudes.

84. Latikka Antti, Uinti, 70 pst

Latikka oli paraolympialaisissa kuudes.

85. Herola Ilkka, Yhdistetyn hiihto, 68 pst

Herolalla on hyvin pienestä kiinni, että nousisi aivan yhdistetyn terävimpään kärkeen. 2016 ponnistus ja vauhti riittivät kokonaiskilpailun kymmenenneksi ja parhaimmillaan Herola oli osakilpailun neljäs.

85. Kangas Jenni, Keihäänheitto, 68 pst

Kangas heitti EM-kisoissa ilahduttavasti sijalle yhdeksän.

87. Portin Fredric, Suunnistus, 66 pst

Portinin parhaat saavutukset olivat EM-kisojen yhdeksäs ja MM-kisojen kymmenes sija.

88. Kärkkäinen Sanna, Enduro, 63 pst

Nuori Kärkkäinen oli MM-sarjassa neljäs huolimatta siitä, että hänellä murtui luu jalasta alkukaudesta.

89. Tamminen Noora, Golf, 61 pst

Tamminen on European Tourilla parhaimmillaan neljäs. Jäi Wikströmin taakse koska sijoitus oli palkintorahoissa mitattuna pienemmässä kisassa.

90. Packalen Teemu, Vapaaottelu, 60 pst
90. Niinimäki Tom, Vapaaottelu, 60 pst

Packalen otti UFC sarjassa ensimmäisen voittonsa, Niinimäki ensimmäisen voiton pitkän tauon jälkeen.

92. Kylliäinen Tanja, Uinti, 56 pst

Kylliäinen ui Riossa SE:n ja oli EM kisoissa parhaimmillaan sijalla 13.

93. Mononen Laura, Maastohiihto, 53 pst

Monosen vauhti on nyt loppuvuodesta ollut hyvin lupaavaa. Vuonna 2016 parhaiksi saavutuksiksi jäivät Holmenkollenin legendaarisen kolmenkympin kisan viides ja Tour de Skin kokonaiskilpailun yhdeksäs sija.

94. Eriksson Sandra, Juoksu, 53 pst

Erikssonilta odotin paljon enemmän. Parhaiksi saavutuksiksi jäivät kaksi kahdeksatta sijaa timanttiliigan osakilpailuissa.

95. Mattson Matti, Uinti, 51 pst

Mattson oli EM kisoissa sijalla yksitoista, Riossa kuudestoista.

96. Kokko Juhani,Voimannosto, 47 pst

Kokko nosti paraolympialaisissa sijalle kuusi.

97. Blomqvist Minea, Golf, 46 pst

Minni oli European Tourin finaaleissa parhaimillaan neljästoista.

98. Sandell Marcus, Alppihiihto, 43 pst

Sandell edustaa yksin alppihiihtoa tällä listalla, toivottavasti lähivuosina saadaan muitakin maailmancupin kärkikymmenikköön. 2016 Sandellin parhaat sijoitukset olivat 6, 14 ja 16.

99. Fincke Anna-Maija, Suunnistus, 41 pst

Fincke oli MM-kisoissa kahdestoista.

100. Roponen Riitta-Liisa, Maastohiihto, 40 pst

Roposelta ihan mukiinmenevä kausi. Paras sijoitus maailmancupissa oli viides.Monta kovaa nimeä jäi listan ulkopuolelle, esimerkiksi purjehtija Tapio Nirkko, painonnostaja Milko Tokola, voimistelijat Ekaterina Volkova ja Oskari Kirmes, polkujuoksija Henri Ansio ja esteratsastaja Anna-Julia Kontio.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti